Rämsöön Kyläkerho

Rämsöön kyläkerho ry on perustettu jo vuonna 1979. Yhdistyksen tavoitteena on edistää Rämsöön asukkaiden yhteisöllisyyttä ja eri-ikäisten kyläläisten vuorovaikutusta sekä toimia kyläläisten äänitorvena kylää koskevissa asioissa. Rämsöön kyläkerho tekee aktiivisesti yhteistyötä Rämsöön Urheilijat ry:n ja Rämsöön kyläosuuskunnan kanssa sekä mahdollisuuksien mukaan kunnan, muiden toimijoiden ja  teatterien kanssa.  Rämsöön kyläkerho mahdollistaa kylän monipuoliset tapahtumat ja kylän kehittämisen.

Rämsöön kylä on valittu koko Suomen Vuoden kyläksi vuonna 2007.

Rämsöö kyläkerho on uranuurtaja kylä- ja kehittämistoiminnassa sekä laajasti tunnettu kulttuuritapahtumistaan. Esimerkkinä tästä on Rämsöön Kesäteatteri, joka on palkittu tasokkaasta pitkäjänteisestä työstä sekä alueen että lasten ja nuorten kulttuurin hyväksi. Tunnettuja tapahtumia ovat olleet myös Kowan Teknokian Päivät ja Moottorimusiikin festivaalit, molemmat ainutlaatuisia ja maan ensimmäisiä laatuaan.

Rämsöön kyläkerhon toiminnassa yksi merkittävä tekijä on kuukausittainen kaikille avoin kyläkokous. Kyläkokouksissa on peräti 45 vuoden ajan yhdessä päätetty kylän tapahtumat ja talkoot, ja sitouduttu yhteisiin päämääriin. Toinen merkittävä tekijä on Rämsöön kyläkerhon talkoilla koostama ja jokaiseen alueen postilaatikkoon jaettava Kylätiedote, jossa kylän yhdistykset ja yksityiset henkilöt voivat tiedottaa tapahtumista ja yhteisistä asioista.

Rämsöön kyläkerho ry omistaa Rämsöön Teatterirannan rakennukset ja Ahtialan, Rämsöön vanhan kyläkoulun, jossa toimii nyt Rämsöön Ryhmis (ryhmäperhepäiväkoti).

Kesäteatterin katsomokatos
Teatterirannan venetalas

Rämsöön kylän Facebook

Rämsöön henki

”Kylä on ennakkoluuloton kylätoiminnan edelläkävijä, muuntautumiskykyinen ja aikaansa seuraava yhteisö, jolla on rohkeutta lähteä aina uusiin haasteisiin. Kylässä on nähtävissä poikkeuksellinen talkoohenki ja yhteisöllisyys”.
Näin mainittiin Suomen Kylät ry:n valintaperusteissa, kun Rämsöö valittiin vuoden kyläksi.

Vuoden kylä -kilpailussa Rämsöö oli jo aiemmin sijoittunut toiselle sijalle 1986 ja 1994. Toimeliaalle kylälle on myönnetty monia muitakin palkintoja aikaansaannoksistaan; Hämeen toimeliain kylä 1997, Vuoden palvelija 1997, Pirkanmaan vuoden kylä 2001 ja 2007, Vuoden kulttuuriteko 2018 ja 2020 kesäteatterille ja lukuisia muita kunniamainintoja.

Vuonna 1979 perustetun kyläkerhon toiminta on ollut suunnitelmallista alusta lähtien. Rämsöö teki jo vuonna 1983 kylätutkimuksen, jonka pohjalta laadittiin kyläsuunnitelma ja ympäristösuunnitelma 1987, mikä oli ensimmäisiä laatuaan Suomessa. Vuonna 1992 suomalainen kylätoiminta palkittiin Vaihtoehto-Nobelilla, ja tuolloin jo 80-90-luvulla luotiin myös pohja Rämsöön kylän menestykselle. Rämsöön kyläsuunnitelma 1994 ”Rämsöön henki” sai todella suuren suosion koko maassa.

Rämsöön kyläkerhon 42 vuoden aktiivinen toiminta on tuottanut tulosta. Kesäteatteria on pyöritetty vuodesta 1986, Kowan Teknolokian Päivät -perinnetapahtuma järjestettiin joka kevät vuosina 1991–2005, sitten ITE-Vestivaalin (2006) kautta myöhemmin vanhat koneet ja musiikin yhdistävä upea Moottorimusiikin festivaali (2008, 2011, 2014). Tunnettujen tapahtumien lisäksi kyläläiset järjestävät monenlaista harrastustoimintaa.

Suonojärven rantaan on vuosien kuluessa rakennettu kylän toiminnan keskus ja kesäinen kyläläisten olohuone Teatteriranta. Kesäteatterin lisäksi rannassa on suosittu uimaranta, grillikatos sekä kirkkovene vajoineen. Rantapaviljongissa toimii Kesäkahvila, joka työllistää kylän nuoria.

Kylässä on ahkeroitu talkoissa ennen kyläkerhon perustamistakin. Oiva esimerkki on vuonna 1932 perustettu Rämsöön Urheiluseura ja sen 1953 pääosin talkoilla rakennettu seurantalo. Taloa on pidetty hyvässä kunnossa ja siellä on juhlittu ja tanssittu tähän päivään asti.

Rämsöön kylä on ollut suunnannäyttäjä myös kylien hanketoiminnassa. Lyhyen Pirkanmaan Pilottikylät -projektin jälkeen 1996 palkattiin kunnan kanssa yhteistyössä kyläsihteeri. Syntyi ensimmäinen Vesilahden kylähanke (Vesilahden aktiivikylät 1997–2000), jonka jälkeen Rämsöön kyläkerho hallinnoi useita eri Leader-rahoitteisia kylänkehittämishankkeita 2003–2010. Mukaan liittyi myös Lempäälän kyliä, kunnes se lopulta kasvoi kuntien yhteiseksi hankkeeksi siirtyen Tredea Oy:n hallintaan (2010–2021). Rämsöön viimeisimpiä hankkeita ovat Kesäteatterin katsomokatos ja Iloinen Konkkaronkka.

Rämsöön kylä on ollut mukana myös maakunnallisessa kylätoiminnassa perustamassa Pirkan Kyliä vuonna 1992 sekä Leader-toimintaryhmä Kantri ry:tä 1997.
Yli neljä vuosikymmentä katkeamattomana jatkuneen kylätoiminnan perustana Rämsöössä on yhteishenki, joka muodostuu avoimuudesta ja yhteisistä onnistumisista.

Ajankohtaista - uusimmat uutiset